Penil protezler sertleşme bozukluklarının giderilmesine yarımcı olmak için kullanılmaktadırlar. Yaş, kronik hastalıklar ve yaşam tarzı gibi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilen sertleşme problemlerinde ve diğer tedavi yöntemlerinin etkisiz olduğu durumlarda tercih edilebilmektedirler. Penil protezlerin kullanılabilmesi için öncelikle hastanın diğer tedavi seçeneklerini denemiş ve sonuç alamamış olması gerekmektedir. Bu tür protezler cerrahi bir yöntemle uygulanır ve çeşitli tetkikler sonucunda uygun hastalar için kullanılabilen bir yöntemsir.
Şişirilebilir Penil Protezler
Şişirilebilir penil protezler, cinsel ilişki öncesinde şişirilip ilişki sonrasında tekrar indirilebilen implantlardır.
İki parçalı ve üç parçalı olmak üzere farklı yapıları bulunmaktadır.
Üç parçalı protezler, karın duvarının altına yerleştirilen rezervuar, pompa ve serbest bırakma valfi ile penis içine yerleştirilen iki silindirden oluşur. Ereksiyon için sıvı pompalanır, ilişki sonrası sıvı geri çekilir.
Yarı Sert (Bükülebilir) Mutluluk Çubuğu
Sürekli olarak sert bir yapıya sahip olan bu protezler, günlük hayat içerisinde dışarıdan görülmeyecek şekilde bükülebilir.
Segmentli bir yapıya sahip olan yarı sert çubuklar, her iki ucunda bir yay bulundurur ve gizlilik sağlar.
Bu iki tür penil protez, sertleşme sorunlarının tedavisinde tercih edilen cerrahi yöntemlerden bazılarıdır.
Penil protez ameliyatı, sağlık kuruluşlarında uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilir. Ameliyat, penis altına bir kesinin açılmasıyla başlar. Bu kes genellikle penisin alt kısmı, tabanı veya alt karın bölgesinde yapılır. Kesiden sonra, ereksiyon için gereken süngerimsi dokuya, yarı boş iki odadan oluşan corpora cavernosa’ya ulaşılır.
Hastanın ihtiyacına göre seçilen penil implant, penis içine yerleştirilir. İki parçalı şişirilebilir bir implant seçilmişse, pompa ve valf testis içine yerleştirilir. Üç parçalı bir implant kullanılacaksa, karın duvarının altına bir sıvı rezervuarı da yerleştirilebilir. Bu durumda, bazen ikinci bir kesi gerekebilir. Protez yerleştirildikten sonra kesiler kapatılır ve operasyon tamamlanır.
Ameliyat sonrası ağrı olasılığına karşı ağrı kesiciler verilebilir ve enfeksiyon riskini azaltmak için antibiyotikler kullanılır. İyileşme sürecinde, 4-6 hafta boyunca ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılması önerilir. Operasyondan sonra yaklaşık altı hafta içinde, protezin nasıl kullanılacağının öğrenilmesi ve iyileşmenin tamamlanmasıyla birlikte cinsel yaşama geri dönülebilir.
Eğer bükülme özelliği olmayan bir yarı sert protez takılmışsa, penis sürekli olarak ereksiyon halinde olur ve cinsel ilişkiye hazır durumda bulunur. Bu durumda herhangi bir ön hazırlık gerektirmez. Ancak, bükülebilir özellikteki penil protezler kullanılıyorsa, cinsel ilişki öncesi ve sırasında penis istenilen şekilde bükülebilir ve uygun pozisyona getirilebilir.
Şişirilebilir penil protezler ise pompa ve valf yardımıyla şişirilip söndürülebilir. Pompa ünitesi, testislerin arasında bulunan skrotal kesenin derisinin arasına yerleştirilir. İlişki öncesinde pompa kullanılarak karın içinde veya testiste bulunan hazneden penise sıvı pompalanır ve bu sayede penis sertleşir. Ardından, ilişki sona erdiğinde pompanın tabanındaki söndürme valfine basılarak penis içindeki sıvı rezervuara geri döner ve penis normale döner. Bu sayede tüm protez türleri, erektil disfonksiyon sorununun çözümüne yardımcı olurlar.
Penil Protez Ameliyatına Nasıl Hazırlanmak Gerekir?
Penil implantlara ameliyat için karar vermeden önce ürolojik ve fiziksel olarak genel bir muayene yapılmasında fayda vardır. Ancak, penil implantlar, kısmen de olsa ameliyat sonrasında hastanın vücudu tarafından kabul edilmeyebilir. Bazı durumlarda ise uygulanan penil protez ameliyatı, farklı komplikasyonlara neden olabilir. Hangi tip implant modelinin kullanılacağı, ameliyatın başarısı kadar hastanın el becerilerinin gelişmiş olmasıyla da yakından ilgilidir. Bu nedenle ameliyat öncesinde, hastaya bu yönden de detaylı bilgi verilmesi ve durumun kontrol edilmesi büyük önem taşır.
Penil Protez Ameliyatı Sonrası Neler Yaşanabilir?
Penil protez ameliyatları, her cerrahi müdahale sonrasında olduğu gibi belirli bir süre boyunca hastanın ağrı hissetmesi normaldir. Hissedilen hafif ağrı, bazı durumlarda birkaç haftaya kadar sürebilir. Ameliyat sonrası oluşabilecek enfeksiyonları engellemek için doktorun vereceği ilaçların kullanılması büyük önem taşır. Çoğu hasta, ameliyattan sonra 4 ila 6 hafta içinde normal fiziksel aktivite ve cinsel yaşamlarına dönebilir. Penil protezlerin kullanımının pratik hale gelmesi ve hastanın protezleri kullanmaya alışması için günlük egzersiz yapılması da doktorun önerebileceği unsurlar arasındadır.
Penil Protezler Kimler İçin Uygun Değildir?
Sertleşme probleminin çözümüne yardımcı olan penil protezler, bazı adaylar için uygun değildir. Kronik hastalıklar, düzenli kullanılan ilaçlar ve çeşitli enfeksiyonlar, kişinin penil protez takılmasını engelleyebilir. Sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren kişiler ve akciğer enfeksiyonu problemi olanlar da penil protez yönteminin kullanılamayacağı hasta grupları arasındadır. Şeker hastaları da bu gruba dahildir. Ayrıca, penil protezlerin uygulanması sonrasında fiziksel değişikliklere neden olabileceğini anlamak önemlidir.
Penil protez ameliyatlarının kısmen riskleri vardır. Hastanın, uygulama sonucunda karşılaşabileceği olası riskleri bilmesi önemlidir. Bu riskler şunlardır: Enfeksiyon Riski: Hastalar, ameliyat öncesi veya sonrasında enfeksiyon riski altında olabilirler. Yapısal İmplant Problemleri: Penil implantlar bazı durumlarda arızalanabilir veya bozulabilir, bu durumda yeni bir cerrahi müdahale gerekebilir.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9942223/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563292/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5313299/
https://scholar.google.com/scholar?hl=tr&as_sdt=0%2C5&q=Do%C4%9Fukan+s%C3%B6kmen&oq=
https://scholar.google.com/scholar?hl=tr&as_sdt=0%2C5&q=Zulfu+Sertkaya&oq=z%C3%BClf%C3%BC
İçeriklerimiz Androexpertise doktorları tarafından yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.
23.02.2024